VAKANTIE, vroeger en nu…

Om de komkommertijd op vlak van info over onze neosactiviteiten enigszins te overbruggen, willen we u iets vertellen over de geschiedenis van

VAKANTIE

Vakantie nemen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, ga je niet op vakantie, dan ben je zogezegd een buitenbeentje. maar vroeger was dat allemaal heel anders.
Mensen moesten hard en lang werken en er was ook helemaal geen geld om op vakantie te gaan.
Voor 1900 gingen alleen de elite op vakantie, de gewone arbeider moest gewoon keihard werken en dat 6 of 7dagen in de week. Men kende dus geen vrije dagen. Dat kwam omdat de elite dacht dat burgers niet overweg konden met vrije dagen en alleen gingen drinken en amok maken.
Maar in 1919 kwam daar verandering in, toen werd de arbeiderswet aangenomen, waarin beslist werd dat iedere arbeider recht had op een achturige werkdag, een vrije zaterdagmiddag en zondag. Dat was al een goede verbetering.
Echter van vakantie was nog geen sprake, dit kwam mede door de economische malaise waarin België op dat moment verkeerde. Toch werden in sommige CAO’s al afspraken gemaakt over een vakantieperiode van 6 dagen. Doch in 1966 was de arbeidersvakantie wettelijk gezien een feit, vanaf dat moment was het dus een vakantierecht.
Maar hoe ging men vroeger op vakantie?
In eerste instantie was er natuurlijk nog geen auto, dus ging men per fiets, meestal was dat familiebezoek, of een weekendje naar zee. men fietste dus vele kilometers soms.

i69943684._msw565h424_szw565h424_[1]

Daarna kwam de auto en de brommer op.

e5adb720fd817d294e6680ea9991b457[1]

Toen de auto zijn opmars verderzette waren ook de Caravans er al heel snel, wie kent niet de Kip caravans of de Adria en de Eiffelland enz.

cara[1]

Weer wat later kwam de vouwcaravan in schwung, een combinatie van tent en caravan. Maar natuurlijk bleef de tent ook een geliefd campingverblijf, zeker voor kinderen erg leuk.
Over Kinderen gesproken, in vroeger tijden werden er ook speciale kinderkampen georganiseerd. Zo had men bv de jongerenkampen met een politiek tintje, om de jeugd spelenderwijs bekend te laten worden met het politieke gedachtengoed van de vereniging.
Een ander bekende organisatie is de padvinderij, later scouts, ook zij hadden jeugdkampen met als doel de jeugd één te laten worden met de natuur, een goede burger worden en een goede Christen. Deze groep was duidelijk te herkennen aan hun uniform, dit omdat Baden Powell, de oprichter, eigen ervaringen van het leger hiervoor gebruikte.

weersvoorspelling-op-de-camping-1081[1]
Nog een ander jeugdvakantiegebeuren is de vakantiekolonie. Deze werden in het leven geroepen om zwakke kinderen wat aan te laten sterken. Voor het eerst was dit begin 1900, de aanleiding was de uitbarsting van TBC en men dacht dat verzwakte kinderen eerder deze ziekte konden krijgen. Deze kampen vonden hun bestaan tot 1960.
Tegenwoordig gaat men met vliegtuig, auto, bus of trein op vakantie en zoekt men de meest verre bestemmingen op. Zoals gezegd was dat vroeger anders, eigenlijk was de wereld toen vrij klein. Nu met de televisie en radio, hoor je dagelijks over andere landen, ja dat was er vroeger niet bij. Men kon kranten lezen, als je daar het geld voor had en dat was het dan. Dus bleef men eigenlijk in zijn thuisland en dan ook nog meestal op familiebezoek.
Dit was in het kort een beetje de geschiedenis van het vakantieleven van vroeger. Mocht u zelf nu leuke oude herinneringen hebben, laat het dan even weten aan Julien Landuyt (julien.landuyt@telenet.be) wij zullen dan uw bericht plaatsen op de website van Neos Waregem, anoniem als U dit wenst.
We wensen u in ieder geval hele fijne vakantieweken mocht u die nog te goed hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s